Jumper T-Pro Kompakt RC Kumanda & ExpressLRS






    Jumper-RC nin oyun kolu tarzı ikinci kompakt kumandası T-Pro modeli. Ergonomi ve tasarım  konusunda başarılı DJI firması ve güvenilirlik konusunda iyi fakat tasarım olarak pek de başarılı olmayan  TBS firmasının iki kumandasının iyi yanlarının karışımı.  



Daha çok  DJI FPV Remote Controller 2,  biraz da TBS Tango 2 Pro .

Bunlara birde 4 in 1 multi-protokol ile her alıcıya hükmetme cazibesi ve TBS Crossfire ın ensesinde gelişen açık kaynak ExpressLRS nin gücünü de ekleyince her şey tamam gibi.

Ama Jumper-RC bu, önceki ürünlerinde hep atladığı bir şey oldu. Ya  flex kablo ya yanlış kondansator sonucu key lock hatası gibi sebeplerle kullanıcısını üzdü. Neyseki hep bir çözüm yolu vardı ve bunlar  kurcalamayı seven modelciler için çözülemeyecek sorunlar da değildi.

Bu son T-Pro kumandanın dahili 1w ExpressLRS modelini ve dahili  4 in 1 multi-protokol modelini  harici Aion Nano TX 2.4 500mw ELRS modülü ile satın aldım. 

Kumanda hakkında izlenimlerimi aktarayım.

Kumanda karton kutusu içerisinde Jumper logolu gri  çantası, stick gimbal koruyucu, eksternal modül adaptörü ve ingilizce kitapçığı  ile geliyor. Harici modüllü modellerinde modül ve anten de çanta içerisinde bulunuyor. Kumandayı kullanmak için 2 adet 18650 Li-ion pil  gerekiyor. Bu bir önceki tek pil ile çalışan modelinden daha iyi kullanım süresi ve harici modüller için yeterli voltaj demek.   



 TBS Crossfire Nano TX veya benzer yuvalı  diğer modüller de (2.4ghz, 868Mhz, 915mhz  FrSky VANTAC ) bu kumanda ile kullanılabiliyor. Bunun için kumandayı söküp açmadan beraberinde gelen modül montaj aparatını soket ve 3 philips vida ile arkaya takmak gerekiyor.

Dahili 4 in 1 Modüllü modeli OpenTX yazılımı ile, dahili ExpressLRS modüllü modeli ise EdgeTX yazılımı ile geliyor. Bana gelen kumandalardan sadece EdgeTX modelinde MicroSD kart mevcut ve dosyalar yüklü iken diğerinde kart yoktu. 

Kumanda swichleri önceki modelden tamamen farklı. DJI FPV Remote Controller 2 ile aynı fakat OpenTX veya EdgeTX in açık kaynak gücü ile istediğiniz gibi programlanabiliyor (video linkleri yazının sonunda). 2 adet momentary anahtar, 2 adet  3 pozisyonlı anahtar, 2 adet dialer ile ön yüzde ekranın hemen üzerinde 6 adet bağımsız programlanabilir anahtar mevcut. Trimler için 2 adet joystick ve menüde gezmek  için 3 buton ve 1 dialer çok pratik.


Kumanda ele tam oturuyor ergonomisi iyi. Boyun askılığı için yuva var ekstra aparata gerek kalmıyor. Gimballer hall sensor ve bir önceki T-Lite  modelinde kullanılan gimballerle aynı. Katlanabilir bir anteni var  sadece yatay polarizasyonda olması dezavantaj olmuş ama buna modifiye yapan olacaktır diye düşünüyorum. USB type C arabirimden pil şarjı yapılabiliyor. Aynı zamanda  PC bağlantısı ile FPV-Simülasyon için kullanılabiliyor. Ücretsiz FPV simulasyonları  orqafpv nin  Skydive   ve FPV Freerider tavsiye edebilirim.

Usb portun hemen yanında bulunan button kumandayı boatloader moduna almak için konmuş ama pratikte kumanda firmware i yüklemek için buna gerek olmuyor. Onun hemen yanında trainer mode için port bulunmakta.

Harici Aion 2.4 Nano TX ELRS Modülü için gereken yazılım  ExpressLRS konfigurator 1.3.6 veriyonundan itibaren eklenmiş bulunmakta. 

Konfigüratörü çalıştırıp  2.2 Release,  Target  da "Device kategori":  Jumper 2.4  ve "device": Jumper AION Nano 2400 TX seçmek gerekiyor.


Aşağıdaki gibi Flashing method UART, Standart mode ISM_2400, Binding_Pharese alıcıları eşlerken kullanılacak sizin belirlediğiniz bir şifre kelime olmalı.


En son olarak Build & Flash yaptıgınızda binary dosyası oluşturularak usb den modüle otomatik atılacaktır. 

Eğer yüklemede problem olursa  yukarıda UART yerine WİFİ seçip aşağıda sadece Build ile oluşturduğunuz  binary dosyasını wifiden module bağlanıp web arayüzünden yükleyebilirsiniz (Bende böyle çalıştı).



Wifi modu ile yüklemek  için modüle USB den güç verin sonra telefon  tablet veya bilgisayardan wifi network arayın ExpressLRS networküne  expresslrs şifresi ile bağlanın. Bağlandıktan sonra tarayıcınızda şu  http://10.0.0.1/ sayfayı açın. Bu sayfadan az önce oluşturduğunuz binary dosyasını upload ederek modüle yazılım güncellemesini tamamlayabilirsiniz.



Dahili ExpressLRS modüllü kumanda versiyonu için durum biraz farklı. Jumper firması bu modüle dışardan erişilecek bir usb portu koymadan içeri gömdüğü için dahili modüle sadece WİFİ üzerinden yazılım atılabilmekte.  Bu durumda Wifi den yazılım atarken bır sorun olursa module erişim olmayacaktır.  İşte bu jumper firmasının kopyaları birleştirirken öngöremediği hatası.  



EdgeTx destekçileri bu duruma 3 farklı metodla  çözüm bularak Jumperi rahatlattılar. Ben bu sayfadaki 3. metod ile dahili ExpressLRS modülünü şu anki son sürümü 2.2 ye yükselttim.

EdgeTx Sistem menüsünde bulunan TBS Agent Lite lua script aracılığı ile dahili ExpressLRS modül için güç paket hızı  ayarları yapılabiliyor. Yine aynı menüden  BLE joystick aracılığı ile Bluetooth başlatılarak - PC ye veya tlf - tablete Joystik olarak bağlanılabiliyor. Bu durumda simulator için ara kabloya da gerek kalmıyor tabi



Jumper T-pro genel olarak ergonomisi iyi  donanımlı pratik az yer kaplayan kompakt bir kumanda. 

FPV ye yeni başlayanlara hem simulatör kullanımı hem de geniş alıcı seçeneği nedeniyle  4 in 1 dahili multi-protokol modüllü Jumper T-pro versiyonunu tavsiye edebilirim. Biraz daha ileri seviyede ise  ExpressLRS harici modülü edinmelerini,  Long Range FPV yapanlar için ise 1w dahili ExpressLRS modüllü versiyonunun TBS crossfire veya Frsky R9 yerine değerlendirilebileceğini düşünüyorum. 


Kumanda

Jumper T-Pro 4 in 1 Multi-protokol versiyon

Jumper T-Pro 4 in 1 Multi-Protokol + Harici  Aion 2.4 Nano  ELRS Modül 

Jumper T-Pro  Dahili 2.4Ghz 1W ELRS Modüllü 

Kumanda + Mobula Whoop  kombo set

Jumper T Pro ELRS + New Mobula7 1S ELRS FPV Drone



Jumper T-Pro JP4-in-1 Multi-protocol + Happymodel Mobula6 HD 65mm Crazybee F4 Lite 1S Whoop FPV Racing Drone

Yeni bilgiler ile aşağıdaki linkleri güncelleyeceğim


ExpressLRS

ExpressLRS konfigurator

EdgeTX

Dahili modul yükleme hatası çözüm 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DJI ın "yeni" FPV gözlüğü Dji FPV Goggles V2

Nedir Şu Multiprotokol TX Modul?