RC Kumandaların gelişimi Radiomaster TX16S - Jumper T16 Pro Karşılaştırması



Ilk programlanabilir kumandam Hitec Aurora 9 idi. Ergonomisi dokunmatik ekranı ve menülerinin kolaylığı ile hiç vazgeçmek istemediğim bir kumanda idi. Fakat yeni gelişmelere ve değişime ayak uyduramadılar.  Seri bağlantısı  olmayan büyük alıcıları dezavantajdı. Futaba tarafında  sbus  iş görüyordu ancak daha çok yakıtlı Model uçak grubuna hitap eden pahalı ürünlerdi. Yeni Multi-Rotor kartlara ve DIY (Do it Yourself) ruhuna uygun ve fiyat olarak alınabilir kumanda ihtiyacı vardı.  Tam bu zamanlarda Flysky firmasının OpenTx, Er9x gibi açık kaynak kodlu yazılımlar kullanan ilk uygun fiyatlı kumandası 9x geldi.  Yine bu dönemin global ürün sağlayıcısı hobbyking fırsatı görmezden gelmedi  ve re-brand  Turnigy 9x  ile ucuz uygun kumanda ihtiyacı karşıladı.  

Daha Sonra  Frsky firmasının  JR klonu kasada open source yazılım ile çalışan Taranis  X9D, X9D plus, X9D Plus SE modellerini, ardından kendine özgü ilk tasarımı Q X7  modelini gördük. Bunların hepsi çok başarılı oldu. Bu başarının arkasında yatan en büyük neden OpenTx yazılım geliştiricileri ile yaptıkları simbiyotik ilişkiydi aslında. Onlar yazılım geliştiricilerin ihtiyacı olan donanımları geliştirip desteklediler, yazılım geliştiricilerde bu donanımlar da kullanılacak yazılımları geliştirerek üreticileri desteklediler.
Futaba Hitec Spectrum gibi firmalar bu ilişkinin dışında kalarak kendi yollarından yürümeye devam ediyorlar tabi bunun karşılığında büyük pazar kaybı ile. 

Başlangıçta taklit ürün ile ortaya çıkan Frsky şimdilerde daha sonradan geliştirdiği kendi ürünlerinin taklit edilmesi tehlikesi ile karşı karşıya şu an.
Horus serisi X12 X10 modelleri Frsky için orjinal ürünlerdi bunlardan X12 modeli kötü ergonomisi ve çok ağır olması nedeniyle pek popüler olamadı ama X10 X10S modelleri daha başarılı olan modellerdi.
X10S modelini kullanma şansım oldu. Biraz büyük ve ağır olsada Renkli büyük ekran gerçek karbon ve aluminyum yüzey ve parcalar harika bir üst düzey kumanda izlemini veriyordu. 

Frsky firmasının ilk zamanlarında  kendi yaptığı aynen başına geldi ve bu en güzel ürünü Jumper firması tarafından taklit edildi. 3 te 1 fiyatına Horus X10 da bulabileceğiniz özelliklere sahip bir kumanda kim almak istemez ki.

Başlangıçta büyük online mağazaları  ürün vermemekle tehdit ederek horus X10 klonu jumperi engellemeye çalışsada  kendi ürünlerinde olmayan Multi-protokol ve fiyat desteğini  arkasına  alan jumper ürünleri yaygın bir şekilde satıldı.

Yeri gelmişken multiprotokolün, şimdilerde piyasada kullanılan 4 farklı RF chipini de bünyesinde barındıran ve bu sayede bu chipleri kullanan kumandaların alıcıları ile eşleşebilen modül sisteminde kullanılan Pascal Langer in açık kaynak kodlu yazılımı  olduğunu söyleyeyim.
onun projesine bu adresten ulaşabilirsiniz. 

Şimdi gelelim radiomaster jumper kumandalara. Yok aralarında anlaşmazlık varmış ayrılmışlar falan bilmem Frsky Horus X10  kopyası (elektronik olarak) kumadaları karşılaştıralım. 

Her 3 kumandayı ele alan birisi olarak ikisininde malzeme kalitesinin Horus X10 a hiç yaklaşamayacağını baştan belirteyim. 

İlk olarak Jumper i görmüştük. Şimdi aynı klasta  Radiomaster geldi ancak ikisini karşılaştırabiliriz. 
Büyüklük yerleşim swichler hep aynı. Aynı plan aynı  kalıptan çıkmış makyaj farkı olan iki ürün var elimizde. Fiyat olarak Radiomaster Jumperdan daha uygun (R). Geldiği kutuyu case olarak kullanma açısında radiomaster daha iyi jumper artık plastik ambalaj ile geliyor. (R) 





Jumperda parlak aluminyum krom veya karbon upgrade kaplamalı plastik face, Radimasterda mat siyah plastik yüzey mevcut bunun kazananı bence Jumper (J). 

Montaj noktalarına baktıgımızda jumper muntazam radiomasterda kavuşma noktaları birbirine tam oturmuyor bu bariz fakediliyor (J) 






Radiomaster da anten ve  arka tutma yeri sabit. Jumperde anten değiştirilebilir tutma yeri katlanabilir. 
(çantaya sığmıyor katlanması bu açıdan önemli). (J) (J)






Yan slider lar her ikisindede kötü, swichler aynı hassasiyet ve kalitede fark yok. S1 S2 düğmeleri jumperda farkedilir birşekilde iyi (J).





 Menü gezinme tekerleği görüntü olarak radiomasterda iyi jumperda kötü ama hassasiyet her ikisinde de aynı. Sadece görüntüden dolayı kazanan radiomaster (R)






Stickend ler radiomasterda 4mm tek parca ve yüksekliği ayarlanamıyor. Jumper da 3mm 2 parça ve ayarlanabiliyor (J).  Sticklerin tabanı radiomasterda aluminyum jumperda plastık (R). (sadece taban ama diğer tüm parçalar plastik).  








Arkada lastik tutamaçlar Radiomasterda daha yüksek daha iyi jumperde kısa kalıyordu (R) 




Pil kutusu Radiomasterda daha büyük 21000 ebat piller sığabilir bu pil canavarı extra modüller için avantaj (R). Hafıza kartı yuvası Radiomasterda atta pil kutusunu açmadan erişilebiliyor jumperda pili çıkarmadan mümkün değil (R). Hafıza kartı Radiomasterda 250mb jumperda 1gb. ucuz bir detay ama  (J). USB şarj her ikisinde mevcut. 

Şimdi bakalım içerde ne var. Her ikisinde kartlar benzer bluetooth modül  yuvası mevcut. 
Fark bağlantı kablolarında. Jumperda hafif olması için sanırım flex kablo kullanılmıştı. Radimasterde flex yok bildiğimiz kablo bağlantılar (R). Gimballer  her ikisindede hall sensör. Önde radiomasterda Aluminyum taban demiştik artı yazmıştık ya arkada durum öyle deği.  Radiomasterda plastik ve daha zayıf görünüyor. Jumper da gimballer arkada daha iyi (J).







Gelelim yazılıma. Her ikiside Opentx. Radiomaster kendi versiyonu ile geliyor. ekranda göstergeler ön tanımlı siz son versiyon opentx yüklerseniz bunlar kaybolur.  Bunlar kalsın derseniz de o zaman radiomaster versiyonuna bağımlısınız beklersiniz.  jumper artık açık  opentx versiyonu  ile geliyor. Göstergeler ön tanımlı değil ama son versiyon için jumper yazılımına bağımlı değilsiniz. 
Bunu belirteyim ama kazananı yok tercih meselesi



Şimdi R leri J leri sayıp yazalım buraya

RRRRRRRR    8
JJJJJJJJ      8

Birbirine çok yakın iki kumanda da  üstün taraf sayıları eşit görünüyor. Elinizde biri varsa diğerine geçmeye değecek bir sebep yok.  Ha elinizde  multi-protokol hall sensor olmayan bir kumadanız var ve upgrade yapmak isterseniz yukardaki kriterlere göre size uyan  herhangi birini seçebilirsiniz. Bu fiyat olabilir yüzey kalitesi olabilir gimballer olabilir tamamen kişisel durum.

Ben Jumper T18 i görene kadar elimdeki Jumper  T16 ile devam edeceğim.

Not 
Radiomaster hall sensor versiyon kumandaların dokunmatik ekran ile geldiği üretici tarafindan bildiriliyor. Henüz yazılım desteği olmadığından test etme imkanı olmamıştır.
Radimaster ile boyun askılığı gelmiyor maskot  kitapcık ve yedek yaylar mevcut
Jumper Boyun askılığı ekran koruyucu fim ve yedek gimbal aparatları ile geliyor, kitapcık yok. 
 
Radiomaster Aliexpress Banggood ve Makerfire dan temin edilebilir
Jumper Aliexpress ve Makerfire dan temin edilebilir.

Bu bloğu desteklemek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz

Kumandalar

Upgrade parçaları








Yorumlar

  1. Titreşim motorunun olduğu yerde kartta bir yer var sizce ne olur orası?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kablo soketinin uzerindeki yeri tarif ediyorsaniz Bluetooth modul yuvasi orasi

      Sil
    2. https://www.horusrc.com/en/frsky-transmitter-horus-x12s-bluetooth-module.html

      Sil
  2. harika bir yazi olmus dilinize saglik

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Jumper T-Pro Kompakt RC Kumanda & ExpressLRS

DJI ın "yeni" FPV gözlüğü Dji FPV Goggles V2

Nedir Şu Multiprotokol TX Modul?