DJI ın "yeni" FPV gözlüğü Dji FPV Goggles V2



    Dji FPV sistemle ilgili ilk yazımı yazalı 10 ay kadar olmuş. O yazımda DJI pazarlama politikalarını eleştirirken madalyonun diğer tarafını göstermeye çalışmış ve FPV  için DJI tekelleşmesinin tehlikeli olmasından endişe edilmesi gerektiğinden bahsetmiştim. 

 2 ay kadar önce ayyuka çıkan DJI Goggles V2 söylentileri neticesinde geçtiğimiz günlerde hiç de alışık olmadığımız bir şekilde "yeni" model satışa sunuldu. 

    İlginç olan başlangıçta DJI store de, ürüne ulaşılamazken  aliexpress ve diğer  Çin menşeyli daha küçük satıcılarda online satılıyor olmasıydı. Yasal bir kısıtlama mı,  ticaret savaşları neticesinde bir erişim engelimi,  yoksa ürün henüz gerçekten hazır değil de zaman mı kazanıyorlar yakında anlayacağız.  (Bu günlerde artık DJI Store den ürüne erişilebilmekte.)

   V2 haberlerinin çıktığı  ilk günden beri  FPV dron ve kompakt sınıf kumanda görüntüleri de  bulunuyordu. Şu an  sadece FPV Goggles temin edilebilmekte. Önümüzdeki günlerde çıkması muhtemel Dji FPV Combo pakedinde FPV gözlük,  kompakt bir kumanda ve açısı uzaktan  ayarlanabilen bir FPV done görülmekte.


    Bu  "yeni" gözlük versiyonundan incelemek üzere bir tane edindim . Her iki gözlük fiziksel olarak birebir aynı. 

Fiziksel farklılık olmasa da kutu içeriğinde pil farkı var. Strap face plate anten boyutları vs birebir aynı



V2 ile birlikte, DJI ın diğer ürünlerinden de alışık olduğumuz üzerinde buton ve led power göstergesi olan 2s 1800mAh lik bir pil gelmekte. 


  Bu yeni gelen pil için kullanılan kablonun  gözlüğe giden ucu eskisi gibi. Pil tarafı ise soket kısmı güçlendirilmiş USB Type C bağlantısına sahip. Pili usb type C ile şarj ediyoruz. Yeni gözlük 2-6s lipo  desteklemekte  fakat uçlar Lipo pil uyumlu değil.   XT60 konnektörlü pil bağlayamıyoruz.



Usb Type C soket kısmı güçlendirilmiş bağlantıya sahip yerinden kolay çıkmıyor. Uçuş güvenliği açısından önemli.

 


DJI ın "yeni" gözlüğünde  ekran refresh hızı 120hz  den 144hz e çıkmış.  . Live view 720p den 810p ye çıkmış. Ekran çözünürlüğü her iki gözlükte de aynı  ( 1440 x 810 ).  

DJI ın "yeni" gözlüğünde Dual band 5.8Ghz - 2.4Ghz  desteği bulunuyor. ilk versiyon sadece 5.8Ghz bandında idi.  Yeni gözlük dual band olması nedeniyle mevcut 5.8Ghz air ünitler ile kullanılabiliyor. 

2.4Ghz i  gelecekte çıkarabilecekleri air ünitler de kullanılabilecekleri gibi Live view - Broadcast için de kullanabilirler. Bu konuda açıklanmış herhangi bilgi şu an için yok.

HDMI out desteği Live view özelliği   henüz iki versiyonda da  yok  Bunlar yazılımsal özellikler yazılım upgrade ile olabilir. 

    Ben bu özelliğin yazılım ile V1 de de olacağını düşünüyorum.  USB type C den gelen sinyal  ek bir decoder aparat ile HDMI çıkışa veya Wifi 2.4 ile  Live view  telefona görüntü aktarımı mümkün olabilir. Çünkü çok fazla V1 kullanıcısı var.

    Kutu üzerinde uyumlu iphone modelleri olması önümüzdeki günlerde bir tlf uygulaması ile de gözlüğün kullanılacağını gösteriyor ama bu konuda DJI tarafından henüz ilan edilmiş bir yazılım veya özellik bulunmuyor.


    Aktarım gücünü  FCC hack yöntemi ile 25mw dan 700mw a çıkartabiliyorduk  aynen V1 deki gibi çalışıyor. Yine 700mw dan 1200mw a power modu da  V1 deki gibi çalışıyor. Her ikisini de  ben kendim denedim. 

V1 de kullandığımız pach antenler bire bir uyumlu. Air modüllerimiz 5.8Ghz bandında olduğundan yeni gözlükte eski antenlerimizi kullanabiliyoruz. Ben kendi harici  antenlerimi taktım.



   Sonuç olarak her iki  versiyon da bizlere benzersiz güzel FPV deneyimi sunmakta. 

    Kendi aralarında kıyaslama yapacak olursak  teknik verileri biraz daha iyi görünen V2 de  FPV deneyimimizi arttıracak belirgin bir upgrade yok.  Mesela gerçek bir upgrade için OLED ekran olmalıydı . Birçok kullanıcın talebi olan dahili analog receiver olabilirdi. HDMI aktarım için emareler olsa da yeni üründe  henüz bu özellik  yok. 

    Burada dikkatinizi çekmek istediğim nokta FPV deneyimi. Mevcut haliyle V1 ile V2 arasında FPV deneyimi açısından fark olmadığı gibi teknik açıdan da uçurum yok. Her iki gözlük ile  FPV deneyiminiz aynı olacaktır.  

    Hepimizi ilgilendiren endişe verici taraf ise  DJI ın dijital FPV konusunda rakipsiz ürünler sunarak FPV alanında tekel olma yönünde emin adımlar ile ilerliyor olması  :) Sanırım önümüzdeki yıllarda Fatshark ve Skyzone firmaları olmayacak. 

    



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Jumper T-Pro Kompakt RC Kumanda & ExpressLRS

Nedir Şu Multiprotokol TX Modul?