Nedir Şu Multiprotokol TX Modul?




Multiprotokol TX Modül projesi Pascal Langer tarafından geliştirilen ve farklı birçok model ve markanın alıcılarını tek bir modül ile eşleştirerek kumanda etmeyi amaçlayan başlangıçta 2.4ghz ve şimdilerde ilave  868 ve 900mhz  frekanslarında çalışabilen kumanda modülü projesidir.  



Proje opensource olup yazılım ayağına Github dan, istekler ve tartışmalara rcgroups dan  ulaşılabilir.

Projenin çıkış noktası basit. Tüm kumanda markalarının kullandıkları radyo frekans chiplerini bir islemcinin kontrolünde bir kartta  toplayalım ve kullanılan tüm iletişim protokollerini tersine mühendislik ile çözüp yazılım güncellemeleri ile karta yükleyelim. 

Bu kartı  bir TX modülüne yerleştirip opentx yazılımına entegre ederek opentx kullanan kumandalar üzerinden işlevsel hale getirelim. 

Sonuç 

Mikro dronlar için yakın mesafe kontrol amaçlı Do - It - Yourself (DIY) başlayan projeden dahili ana modül olarak kullanan  kumanda markalarına (Jumper ve Radiomaster) dönüşüm. 

 





2.4 ghz bandında üretimde olan  4 farklı radyo frekans chipi ve bu chipleri  kullanan RC kumanda markaları aşağıdaki tabloda yer almaktadır. 

Projeye son versiyonlarda  900mhz frekansında calışan  sx1276 chip ininde eklenmesi ile kullanılabilecek chip sayısı 5 e yükselmiştir.  Güncel kullanılabilir protokol listesine buradan ulaşılabilir.


ManufacturerRF ChipExample Protocols
Cypress SemiconductorCYRF6936DSM/DSMX
Walkera Devo
J6Pro
Texas InstrumentsCC2500FrSky
Futaba SFHSS
AmiccomA7105FlySky
FlySky AFHDS2A
Hubsan
Nordic SemiconductorNRF24L01HiSky
Syma
ASSAN
and most other Chinese models

Nasıl kullanabiliriz?

Eğer Frsky kumandamız var ise Multiprotokol TX modülüne, güncel OpenTx yazılımına ihtiyaç var.
Yada Dahili multiprotokol RF modülü kullanan Radiomaster veya Jumper  kumanda modellerinden birine. (karşılaştırma yazıma buradan ulaşabilirsiniz



Jumper T18 hall sensor ve pro modellerinde jumper firması 868 ve 900mhz chip desteği olan 5in1 Multiprotokol TX modülünü kullanmaktadır.



Kullanmak için Model Setup sayfasında Bind bölümüne giriyoruz. 

İnternal Modüle sahip bir kumandamız var ise menüde External RF OFF internal RF de Multi aktif olacak. Dahili multi modül olmayan Frsky kumandamız var ve External Multi modül takılı ise  İnternal RF OFF , External RF Multi olarak seçmemiz gerekiyor. 

Multi Seçtiğimizde yanında alıcı marka ve onun yanında alıcı model seçenekleri gelecektir. 
Buradan  Bind etmek istediğimiz alıcı marka ve modelini  seçerek alıcının bind yöntemi ile bind ediyoruz. Güncel kullanılabilir protokol listesine buradan ulaşılabilir.

Yazılım Güncelleme

Bu açık kaynak kodu projesi aktif olarak güncellenmekte  ve Gitlab üzerinde yayınlanmaktadır.
Kumandamizdaki internal modül veya Extermanl modülde yüklü olan yazılım versiyonunu yine opentx  menüden model Setup sayfasında model bind yaptığımız yerde Module Status bilgisi ile şu şekilde görebiliriz





Güncel Multiprotokol TX yazılımını  buradan veya  daha kolay yol olan buradan indirebilirsiniz.



ikinci linkte sol tarafta kumanda - modülünüzü seçtiğinizde sağ tarafta son yazılım versiyonu ve aşağıda ilgili hex dosyası görülmektedir. En üstteki hex dosyasını indirip kumada içindeki micro sd kartın içinde firmware klasörüne atıyoruz. 

Kumanda Sistem menüsünden Firmware klasörüne gidip ilgili firmware dosyasını çalıştırarak Flash İnternal Multi (internal modül için) Flash External Multi (External Multiprotokol TX modül için )  komutu ile modül yazılım güncellemesi yapabiliyoruz.



















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DJI ın "yeni" FPV gözlüğü Dji FPV Goggles V2

Jumper T-Pro Kompakt RC Kumanda & ExpressLRS