Bamboo-copter

10 yıl önce Multiwii  projesinden yola çıkarak yaptığım ilk Multi-Rotor gövdesi bambu çubuklarından oluşmaktaydı.  Alexian Paris in yazdığı kodu kullanan arduino kontrolcüye bağlanan  nintendo oyun konsolu kollarından çıkartılan gyro ve akselometre sensorlerini alıcı küçük motor ve escler ile birlikte Bambu çubuklarla paketlediğim  Multi-Rotor Projesiydi.

 Yine 10 yıl önce bu günlerde kurduğum web sitesinin (bambucopter.com) ismine ilham olmuştu Bamboo-Copter.  Bu nesne Çin'de adını yusufcuk böceğinden alan (bamboo-dragonfly) bir çubuğun ucunda, eller arasında hızla döndürülen ve uçuşa bırakılan tüylerden oluşan, bilinen en eski uçan oyuncaktı.

Bamboo Dragonfly


 MÖ 400 lerde görülmeye baslayan  Bamboo-Copter  belki de bir helikopter olarak anlayabileceğimiz ilk somut cihaz olması bakımından önemliydi. Bu Çin helikopter oyuncağı Avrupa'ya tanıtıldıktan sonra  "Rönesans Avrupa resimlerinde ve Leonardo da Vinci'nin çizimlerinde ilk kez göründü. Bamboo-Copter Çin de bir oyuncaktan daha fazlası olmasa da, on dört yüz yıl sonra batı'daki modern havacılığın doğuşundaki anahtar unsurlardan biri olmuştur. Batılı bilim adamları orijinal Çin modeline dayanan uçuş makineleri geliştirmiştir. 


Japon taketombo

1792'de George Cayley, daha sonra "döner şaftlar" olarak adlandırdığı helikopter tepelerini denemeye başlamiştir. Onun  "On Air Navigation" makalesinde, bir balina kemiği yaylı matkapla çalışan iki pervaneli  bir uçan model resmedilerek ve tanımlanmıştır. 
1835 yılında Cayley, orijinal oyuncağın 6 veya 7,5 metreden (20 ya da 25 feet) daha fazla yükselmeyecek olmasına rağmen, geliştirilmiş modellerinin '27 metreye (90 metre) yukarı doğru havaya gidebileceğini ' belirtmistir. 

Bu helikopter rotorunun ve uçak pervanesinin doğrudan atasıydı.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DJI ın "yeni" FPV gözlüğü Dji FPV Goggles V2

Jumper T-Pro Kompakt RC Kumanda & ExpressLRS

Nedir Şu Multiprotokol TX Modul?