Skyzone Sky02X FPV Gözlük

Kısa bir süre önce kullandığım skyzone fpv gözlüğümü yeni versiyonu ile güncelleme şansım oldu. Bu vesileyle bu gözlüklerin pek bilinmeyen özelliklerini (3d hack) ve İzlenimlerimi aktarayım.


Bu arada İlk fpv gözlüğüm fatshark rcv922 base versiyonu (46 fov 640x480) idi.
Racing dronlardaki gelişmeye paralel olarak fpv gözlükler de çözünürlük ve fonksiyon olarak çok gelişti. Fatshark bu konuda “havalı duran” gözlükleri kullanan pilotlar ile piyasayı hep domine etsede ben HD2 den u dönüşü yaparak skyzone a geçtim.
Fatshark ın Neyini sevmedin derseniz
Yüksek fov olsun diye ödün verdikleri optik kalitesini, ilave modül ihtiyacı olması ve kafada taşınan ekstra ağırlık yapan pilini hiç sevmedim.
Biraz araştırmadan sonra skyzone un sky02 v+ 3d modelini edindim.
Gözlük 854x480 çöz 30 fov ve yorumlarda söylendiği gibi kristal netliğinde. Optik bozunma yoktu. Dahili diversty modülün yüksek gainleri ile çok temiz görüntü sağlıyor.
Fatshark da olduğu gibi Pahalı bir extra modül ihtiyacı da yok. Hiç kullanmasam da dahili head tracking özelliği ve ön kamerası mevcut. xt60 konnektöre sahip güç kablosu çok pratik.
Kanal scan, osd den pil kanal durumunu görme fatshark da olmayan özellikler.
En önemlisi 3D fpv özelliği.
Buna bir parantez açıp detaylı değineyim.
(Diversty mantığında en güçlü sinyali alan tarafın görüntüsü her iki göze yinelenirken skyzone 3d modunda Her bir alıcı her bir göze diğerinden bağımsız aktarım yapmaktadır. Bu özellik fatshark gözlüklerde bulunmamaktadır.
Bunu iki şekilde kullanmak mümkün.
Birincisi true 3d ; 2 kamera 2 verici ile her iki göze farklı görüntü aktarımı ile gercek 3d yapılabilir.
İkincisi Hacked 3d ki ben buna beyin düzeyinde diversty diyorum; 1 kamera 1 verici her iki göze birbirinden bağımsız ama aynı görüntü aktarımı ile hack 3d yapılabilir. Bu durumda her iki tarafta eş anten kullanmak gerekiyor.
Skyzone gözlüklerde 3d modunda her bir göz için farklı bir vtx kanalı ayarlamak mümkün.
True 3d içi her iki göze farklı 2 kanal (2 vtx var) , hacked 3d için ise her iki göze aynı kanalı (1 vtx var) ayarlamak gerekiyor.
Hacked 3d nasıl bir etki yapıyor derseniz anlatayım. Kısaca beyin düzeyinde diversty yapıyor diyebilirim.

Şöyle ; her iki göze aynı kaynaktan (1 kamera 1 vtx ) görüntü gelsede her iki göze farklı yollardan (3d modda 2 alıcı) ulaşmaktadır. Bu durumda eş antenlerden alınan sinyallerden birinde oluşacak parazitlenme mili saniye düzeyinde olsada diğerinden daha geç olacaktır.
İşte bu durumda beynimiz bu gecikmeden dolayı parazit olmayan göze odaklanarak görme algımızı diversty gibi düzeltmektedir.
Yani algı düzeyinde parazitli tarafı flulaştıracak diğer temiz görüntü ön plana çıkaracaktır.
Bunu buradan göstermek mümkün olmasada şöyle izah edebilirim.
Klasik diversty gözlüklerde en güçlü sinyalı alan alıcı, sinyalı olduğu gibi (paraziti var ise parazit ile) her iki göze aynı anda göndereceğinden parazitli görüntü perde üzerinde aynı anda her iki gözde görülecektir.
Hacked 3d de parazit milisaniye düzeyinde diğerine göre gecikmeli olacağından sadece bir gözde fakat algımız o anda varsa daha temiz diğerine odaklanacağından, perde üzerinde değilde perde ile gözümüz arasında bir yerde flu olarak kalacaktır. Görme algımız hep daha az parazitli tarafa odaklanacağından daha temiz bir görüntü garanti yani 🙂)
Parantezi kapatıp güncellediğim gözlüğe geçeyim.
Son olarak Yine Skyzone marka 02x modelini edindim. Çözünürlük ve fov aynı (854x480 30fov). Bir öncekinden ne farkı var derseniz iki farklı versiyon ve farklı renk çeşitleri var 02c ve 02x. c modeli özellikleri kırpılmış lite model olmuş. Önde kamera ve 3D modu yok. Diğer özellikler aynı. Daha kompakt şık bir taşıma çantası ile geliyor. Buğulanmayı önlemek için Fan ilave ilave edilmiş. Gözlük üzerinde on - off butonu yeni özellik. Dvr kayıt kalitesi iyileştirilmiş Usb üzerinden pc ye dosya aktarımı mümkün. Yazılım upgrade i mümkün hale getirilmiş. Kutuda Eye cup gelmiyor face plate var sadece. Eye cup silikon fonksiyonel ve daha hijyenik olduğundan tercih ederim aslında. Desenli olan modeller su transfer kaplama yapılmış parlak kalıteli bir izlenimi var.
Şimdilik aktaracaklarım bu kadar.
Umarım faydalı olmuştur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DJI ın "yeni" FPV gözlüğü Dji FPV Goggles V2

Jumper T-Pro Kompakt RC Kumanda & ExpressLRS

Nedir Şu Multiprotokol TX Modul?