Dron FPV Başlama Rehberi



FPV ye bir yerden başlamak istiyorsunuz, zaman ve bütçe planlaması yaptınız. Bu noktadan sonra başlamak için önünüzde seçim yapmanız gereken iki temel yol var aslında.

Birincisi hazır çalışan bir dron edinerek teknik detaylara girmeden pilotaja odaklanmak.

İkincisi araştırma öğrenme süreci ile birlikte kendin yapma DIY (do-it-yourself) yolundan gitmektir.  Kendin yapma yoluna giderseniz zamanla  her şeye hakim olur toplama değiştirme onarma güncelleme gibi her türlü işi yapabilirsiniz.

Birinci yol bu hobiyi yapmak isteyen fakat işten güçten detaylara zaman ayırmayacak kişiler için doğru tercih olabilir. Birde artan popülaritesi nedeniyle ticari işlerini bu taraf kaydırmak isteyenlerin tercih edeceği yoldur bu yol.

Her iki yol için de  hazır dron veya parça  tedarik süreci gerekiyor. Henüz hazır FPV dronları için kurumsal bir destek, eğitim hizmeti yok ülkemizde.  Yurtiçi veya yurtdışı kaynaklardan temin etmek gerekiyor.

Satınalma ile başlayacaksanız eğer almanız gereken ilk şey radyo kumanda olmalı. Sonra FPV gözlük ve en son dron. Kafanız karışmasın. Radyo kumanda demirbaş elemanınız. Bir kumanda, bir FPV gözlüğü fakat birden çok dronunuz olacak. Dronunuz yenilenebilir, kaybolabilir, kırım yaşayabilirsiniz, arızalanabilir.  Fakat elinize oturan bir kumandayı öyle kolay değiştirmezsiniz.

Hem aynı zamanda geçekçi bir FPV simulasyon deneyimi için de kullancaksınız bu nedenle  ilk sahip olmanız gereken iyi bir radyo kumandadır.

Gelişmelere açık olduğundan OpenTx gibi Açık kaynak kodlu yazılım kullanan Frsky , Jumper veya Radiomaster markalarından hoşunuza giden bütçenize uygun elinize uyan bir modeli satın alabilirsiniz. Karşılaştırma yazıma buradan ulaşabilirsiniz.




FPV Simulator uygulamaları ile başlayın antreman yapın

Yine her iki yol için pilotaj geliştirme süreci var. Pilotaja  FPV simulator ile başlamanız size zaman ve para tasarrufu sağlayacaktır.

FPV Freerider her platformda çalışan (Android, ios,  Pc, Mac) ücretsiz başlama için yeterli bir simülasyon uygulamasıdır. Android TVbox a kurulumu ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Drone Racing League DRL Sim ve Liftoff Drone Simulation  online yarışabileceğiniz  başarılı FPV simulator uygulamalarındandır.





FPV gruplarına katılın, Bölgenizdekiler ile temas kurun, Vloger Blogerler takip edin.

Türkiye FPV Platformu  gibi gruplara üye olun. Gelişmeleri takip edin, Gruplarda soru sormaktan çekinmeyin ama genel sorular olmasın, cevap alamazsınız  çünkü bu biraz hazırcılık olacaktır. Önce araştırın okuyun takıldığınız yerde gruplardan yardım  isteyebilirsiniz.

Bölgesel gruplar ile temas kurun. Bölgesel buluşmalara katılıp çeverenizde aynı hobi ile ilgilenen insanlarla tanışın.

Nasıl yapılır konusunda birçok yabancı kaynak var Vloger ları takip edin
Betaflight için Joshua Bardwell , İnav için Pawel Spychalski , 
Genel nasıl yapılır Torban Dallas , Painless360 
Ürün incelemeleri için Albert KimAndRc , muteFPV , Drone Mesh , RCSchim
Güzel FPV videoları için quadmovr , VikFPV,  Sergey Belash SkitzoFPV , Alexandre FPV , Frank Citro , Johnny FPV , Giz FPV , Mr Steele , Oliver C , Won s FPV
Takip edebileceğiniz güzel yurtdışı kaynaklarındandır.

Türkçe kaynak olsun diyorsanız  son yıllarda FPV ye artan ilgiden dolayı  kaynaklar da çoğalıyor. Siz yine de tecrübeden şaşmayın 

Bugra Kabakçı 360 video  buqrakk.fpv
Murathan Aksöz   Murathan  


Takip edebileceğiniz türkçe içerikli kanallardır.



Mikro FPV Drone edinerek indoor  uçuşlara başlayın

Simulasyon öğrendiniz, kumadanız fpv gözlüğünüz de var. Artık micro dron alıp indoor (kapalı mekan) uçuşlara başlayabilirsiniz.  Emax , BetaFPV , Happymodel firmalarının micro brushless modellerinden birini alarak evde, işyerinde,  garajda, bahçede rüzgarsiz alanlarda bulduğunuz her fırsatta uçabilir pilotajınızı geliştirebilirsiniz.




5 inch sınıfında dron kullanarak outdoor uçuşlara başlayın.

Simülasyon sonrası mikro drone ile gerçek model uçuş tecrübeniz de  oldu. Pilotajınız gelişti. Dron a hakimiyetiniz arttı. Oluşabilecek olumsuz durumları yönetme beceriniz de gelişti.  Bundan sonraki aşamada  5 inch sınıfında bir dron ile doğada açık alanlarda FPV keyfi yapabilirsiniz.

Daha yükseğe uzağa gitmek yerine  aşağıdaki videoda  Joshua nın gösterdiği 10 Freestyle hareketini öğrenip önce simulator sonra gerçek dron ile yapmaya çalışarak pilotajınızı en üst seviyeye taşıyabilirsiniz.



How To 10 FPV Freestyle Tricks | LEARN THESE FIRST by Joshua Bardwell













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DJI ın "yeni" FPV gözlüğü Dji FPV Goggles V2

Jumper T-Pro Kompakt RC Kumanda & ExpressLRS

Nedir Şu Multiprotokol TX Modul?